Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Mietków
Aby smacznie, aby zdrowo

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
W świetlicy wiejskiej w Wawrzeńczycach dzięki inicjatywie lokalnej pomysłu Walentyny Gulbińskiej, odbyły się integracyjne, międzypokoleniowe warsztaty kulinarne z potańcówką, będące częścią projektu Dom Kultury+ - Inicjatywy lokalne.
Aby smacznie, aby zdrowo

Aby smacznie, aby zdrowo
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Aby smacznie, aby zdrowo
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Aby smacznie, aby zdrowo
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Już od wczesnych godzin popołudniowych odbywały się warsztaty dekoracji potraw oraz przygotowywania innych przysmaków dla dzieci. Ku miłemu zaskoczeniu i uciesze organizatorów na warsztaty przyszło ponad 20 dzieci, którym towarzyszyli rodzice, z pośród których znaczniejszą część stanowiły młode mamy. Rodzice podobnie jak dzieci bardzo zainteresowali się warsztatami i dopingowali swoje pociechy oraz własnoręcznie próbowali wykonać niektóre z pokazanych przez Panią Walentynę ozdób. Wykonywano jeżyki z gruszek i winogrona, bananowe delfiny, palmy z kiwi i banana, babeczki nadziewane owocami, jabłkowe łabędzie, bajeczne kanapki i wiele innych pięknie wyglądających smakowitości. Teraz już każde przyjęcie urodzinowe będzie urozmaicone pięknie przygotowanymi dekoracjami. Te warsztaty to doskonała okazja do wyciągnięcia z domów młodych matek z dziećmi, które ze względu na obowiązki związane z wychowaniem i opiekom nad dziećmi, sporadycznie uczestniczą w życiu kulturalnym gminy.

Kolejną część imprezy stanowiły warsztaty kulinarne dla dorosłych. Uczestnikom warsztatów pokazano (panowie również brali w nich czynny udział) jak i z czego wykonuje się gruzińskie chinkale, krymskie czebureki, syberyjskie pielmienie czy kresowe gołabki i piróg.

Można było się także nauczyć jak wykonać grzybki z jajek, żmiję z sałatki warzywnej oraz dekoracje z warzyw i owoców. Pomimo podeszłego wieku, zawsze chętna do pomocy Pani Ania Pietruszka pokazała 3 sposoby zawijania pierogów z tajemniczym nadzieniem ze szpinaku. Pani Walentyna, radny Jan Bajserowicz, sołtys Marzena Kałamarz oraz członkinie Rady Sołeckiej i Koła Gospodyń Wiejskich w Wawrzeńczycach dołożyli wszelkich starań, aby zaspokoić najbardziej wybredne gusta kulinarne i nauczyć młodsze pokolenie wykonywania tradycyjnych potraw z kuchni naszych przodków. Przygotowanie tego typu potraw jest bardzo czaso- i pracochłonne, ale efekty są oszałamiające – uczta dla podniebienia.

Po części warsztatowej przyszedł czas na coś dla ducha. Dzieci z Ujowa przygotowane przez Helene Pałkę zaprezentowały montaż słowno-muzyczny oraz taniec. Podczas trwania całej imprezy można było podziwiać prace artystyczne (rzeźby, hafty, robótki szydełkowe oraz inne rękodzieła), wykonane przez miejscowych twórców, jak i stoisko z produktem lokalnym przygotowane przez Zuzannę Smerekę.

W godzinach wieczornych odbył się wieczorek taneczny. W miłej atmosferze i przy syto zastawionym stole integrowano się do późnych godzin nocnych. W imprezie wzięło udział około 150 osób. Serdeczne podziękowania należą się wszystkim osobom zaangażowanym w realizację tego projektu.

Gratulujemy pomysłu i dziękujemy, że mieszkają wśród nas osoby, którym zależy na zachowaniu dziedzictwa kulturowego naszych przodków.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie powiatu wrocławskiego
Express Wrocławski


Tekst/fot. Anna Górniak



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Poniedziałek 29 kwietnia 2024
Imieniny
Hugona, Piotra, Roberty

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl