Co to jest White Lady? Czym są drinki stirowane? Jakie są sposoby parzenia kawy? Od czego zależy jakość espresso? Na te i inne pytania można było uzyskać odpowiedź podczas kursów zawodowych baristy i barmana, które już po raz drugi miały miejsce w Powiatowym Zespole Szkół Nr 3 w Sobótce.
Kursy, z których każdy kosztuje 4 tys. zł., odbyły się dla uczniów technikum bezpłatnie, w ramach projektu Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku. Dzięki nim uczniowie poznali tajniki zawodów baristy i barmana, zdobyli wiadomości na temat obróbki i rodzajów kawy. Mieli także okazję sprawdzić w praktyce nabyte umiejętności – przygotowania egzotycznych drinków (do których należą wymienione na początku – Manhattan i White Lady) oraz przyrządzania wymyślnej kawy.
Uczestnicy dostali również skrypty z przepisami na proste i bardziej wymyślne drinki oraz sposoby parzenia kawy. Otrzymane na zakończenie certyfikaty uprawniają uczniów do pracy w zawodach baristy i barmana.