Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Czernica
Browarnik musi być chemikiem i urzędnikiem

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
W tym roku w Chrząstawie Małej ruszył mały prywatny browar „Widawa”. Powstają w nim trzy gatunki piwa niepasteryzowanego. Kadzie i aparaturę wykonano ze stali nierdzewnej i najwyższej jakości miedzi.
Browarnik musi być chemikiem i urzędnikiem
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Browarnik musi być chemikiem i urzędnikiem
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Browarnik musi być chemikiem i urzędnikiem
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Browarnik musi być chemikiem i urzędnikiem
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Podstawowym składnikiem produkcji piwa jest jęczmień lub pszenica, czyli tzw. słód. Ziarno namacza się i pozwala, aby wykiełkowało. Później suszy się i pali lub praży. Zadaniem piwowara jest odmierzenie odpowiedniej ilości ziarna i załadowanie kilogramów do kadzi warzelnych.

- Z tego powstaje zacier. Podczas reakcji wygotowuje się cukier. W wyniku reakcji powstaje brzeczka, czyli pierwszy piwny surowiec. Płyn się odfiltrowuje i gotuje. W tym czasie dodaje się chmiel, który nadaje piwu kolor, smak i aromat – opowiada Wojtek Frączyk, współwłaściciel browaru Widawa.

Kolejnym etapem produkcji jeszcze zaszczepienie w piwie drożdży i przelanie płynu do zbiornika fermentacyjnego. W tym czasie wydziela się niskoprocentowy alkohol. W trakcie powstaje również dwutlenek węgla, który w hali dużych browarów może stwarzać zagrożenie zatrucia. Dlatego w każdej rozlewni muszą być zamontowane specjalne czujniki gazu. W poprzednich latach doszło do kilku śmiertelnych przypadków uduszenia CO2 w wyburzonym już Browarze Piastowskim przy ul. Jedności Narodowej we Wrocławiu

- Po procesie fermentacji rozpoczyna się leżakowanie piwa. W zależności od gatunku trwa ono od kilku tygodni, do kilku miesięcy – podkreśla Małgorzata Frączyk, współwłaścicielka browaru.

W Polsce można produkować dowolne ilości jasnego pełnego. Schody zaczynają się w momencie, kiedy chcemy go sprzedawać. Produkcja piwa w Polsce podciągnięta jest pod produkcję alkoholu. Dlatego browarnik musi przekazywać urzędowi celnemu wszelkie informacje o całym procesie produkcyjnym.

- Cóż. W Polsce, absurd goni absurd. W Czechach, Niemczech czy innych krajach Unii, nie ma takich obostrzeń, jak w Polsce. U nas trzeba zawiadamiać urząd, że rozpoczynamy warzenie piwa – mówi Grzegorz Markowski, miłośnik i pasjonat browaru.

Browar „Widawa” w Chrząstawie Małej jest trzecim po „Spiżu” i browaru w Lwówku Śląskim prywatnym browarem na Dolnym Śląsku. Jednak w Polsce i na świecie powstaje coraz więcej rodzinnych browarów, gdzie produkuje się naturalne piwo niepasteryzowane. Kadzie browarne w Chrząstawie Małej znajdują się w gospodzie, którą wspólnie z żoną prowadzi piwowar.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie powiatu wrocławskiego
Express Wrocławski


Jacek Bomersbach



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Niedziela 28 kwietnia 2024
Imieniny
Bogny, Walerii, Witalisa

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl