Podstawowym składnikiem produkcji piwa jest jęczmień lub pszenica, czyli tzw. słód. Ziarno namacza się i pozwala, aby wykiełkowało. Później suszy się i pali lub praży. Zadaniem piwowara jest odmierzenie odpowiedniej ilości ziarna i załadowanie kilogramów do kadzi warzelnych.
- Z tego powstaje zacier. Podczas reakcji wygotowuje się cukier. W wyniku reakcji powstaje brzeczka, czyli pierwszy piwny surowiec. Płyn się odfiltrowuje i gotuje. W tym czasie dodaje się chmiel, który nadaje piwu kolor, smak i aromat – opowiada Wojtek Frączyk, współwłaściciel browaru Widawa.
Kolejnym etapem produkcji jeszcze zaszczepienie w piwie drożdży i przelanie płynu do zbiornika fermentacyjnego. W tym czasie wydziela się niskoprocentowy alkohol. W trakcie powstaje również dwutlenek węgla, który w hali dużych browarów może stwarzać zagrożenie zatrucia. Dlatego w każdej rozlewni muszą być zamontowane specjalne czujniki gazu. W poprzednich latach doszło do kilku śmiertelnych przypadków uduszenia CO2 w wyburzonym już Browarze Piastowskim przy ul. Jedności Narodowej we Wrocławiu
- Po procesie fermentacji rozpoczyna się leżakowanie piwa. W zależności od gatunku trwa ono od kilku tygodni, do kilku miesięcy – podkreśla Małgorzata Frączyk, współwłaścicielka browaru.
W Polsce można produkować dowolne ilości jasnego pełnego. Schody zaczynają się w momencie, kiedy chcemy go sprzedawać. Produkcja piwa w Polsce podciągnięta jest pod produkcję alkoholu. Dlatego browarnik musi przekazywać urzędowi celnemu wszelkie informacje o całym procesie produkcyjnym.
- Cóż. W Polsce, absurd goni absurd. W Czechach, Niemczech czy innych krajach Unii, nie ma takich obostrzeń, jak w Polsce. U nas trzeba zawiadamiać urząd, że rozpoczynamy warzenie piwa – mówi Grzegorz Markowski, miłośnik i pasjonat browaru.
Browar „Widawa” w Chrząstawie Małej jest trzecim po „Spiżu” i browaru w Lwówku Śląskim prywatnym browarem na Dolnym Śląsku. Jednak w Polsce i na świecie powstaje coraz więcej rodzinnych browarów, gdzie produkuje się naturalne piwo niepasteryzowane. Kadzie browarne w Chrząstawie Małej znajdują się w gospodzie, którą wspólnie z żoną prowadzi piwowar.