- "Chleb dla serca" produkujemy od listopada. Jeszcze nie ruszyliśmy z masową produkcją, ale cieszy się on coraz większym zainteresowaniem ? mówi Ryszard Grabarczyk, producent i właściciel piekarni w Kątach Wrocławskich i Wrocławiu.
Nic dziwnego, bo to wyjątkowy chleb. Stanowi o tym jego skład, a przede wszystkim skwalen - związek, zawarty w mące i płatkach z nasion amaranthusa. Do jego właściwości należy m.in. wpływ na regulację syntezy cholesterolu, wspomaganie usuwania z organizmu trucizn pochodzenia przemysłowego czy wzmacnianie organizm i pomaganie w usuwaniu objawów przemęczenia fizycznego i umysłowego.
Chleb i sposób wytwarzania opracowane zostały wg wytycznych i na zlecenie Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii oraz przy współpracy ze specjalistami Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
- Część środków ze sprzedaży tego chleba przeznaczona jest na Program Budowy "Polskiego Sztucznego Serca" realizowany przez fundację. To właśnie ona zgłosiła się z pomysłem do Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, które opracowało recepturę ? dodaje Ryszard Grabarczyk.
? Każdy bochenek jest numerowany, każdy jest pod kontrolą, więc klient ma 100-procentową pewność, że kupuje oryginalny produkt. Ponadto, nie można zaniżać ceny. Ta u producenta ustalona jest przez fundację w kwocie 1,50 zł za bochenek i nie może być inna. W sprzedaży detalicznej oscyluje ona wokół 2 zł ? kończy Ryszard Grabarczyk.