- Będzie można skosztować wędzonego karpia, ślężańskiego pstrąga, wspaniałych serów, wypieków świątecznych, wędzonek, smalczyku czarownic ślężańskich, chleba wypiekanego według starych receptur i zapoznać się z tradycyjnymi potrawami, których przepisy znalazły się w książce „Smaki i smaczki kuchni ślężańskiej”- tłumaczy Elżbieta Pasławska z biura promocji i rozwoju w Sobótce.
Impreza rozpocznie się 15 grudnia (sobota) o godz. 12 uroczystym otwarciem festiwalu i jarmarku bożonarodzeniowego. Cztery godziny później zaplanowano konferencję z udziałem przedstawicieli gmin, której głównym tematem będzie kreowanie produktu lokalnego. Po niej widowisko nawiązujące do tradycji bożonarodzeniowych oraz koncert kolęd Chóru Otwartych Serc i zespołów ludowych.
16 grudnia (niedziela) od południa ciąg dalszy festiwalu. O godz. 14. otwarcie festiwalu stołów wigilijnych, a później Jasełka w wykonaniu uczniów gimnazjum z Sobótki.
Zorganizowanie imprezy jest możliwe dzięki 733 tysiącom złotych, które pozyskała gmina z unijnego programu na rozwój turystyki i lokalnych produktów. Swój udział zapowiedziały gminy Jordanów Śląski, Mietków, Dzierżoniów, Marcinowice, Niemcza i Łagiewniki.
Fot. WFP