Do udziału w konferencji zaproszono starostów, wójtów, burmistrzów i prezydentów z terenu aglomeracji wrocławskiej. Powiat wrocławski podczas spotkania reprezentował starosta Andrzej Szawan i przewodniczący rady Michał Trębacz. Wszyscy uczestnicy z zainteresowaniem wysłuchali prezentacji przygotowanych przez przedstawicieli instytucji i firm z branży energetycznej.
O swoich doświadczeniach związanych z przeprowadzeniem audytu w jednostkach zarządzanych przez wrocławski oddział Agencji Rozwoju Przemysłu opowiedział jego dyrektor Przemysław Strzelec. Bardziej techniczne aspekty przewijały się natomiast w prezentacjach przedstawiciela Urzędu Regulacji Energetyki oraz w wykładzie przedstawiciela Politechniki Wrocławskiej nt. inteligentnych sieci energetycznych.
W trakcie konferencji samorządowcy mieli również okazję zapoznać się z możliwościami finansowania działań energooszczędnych. Ten temat był kluczowym elementem prezentacji przygotowanych przez przedstawicieli Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Banku Ochrony Środowiska i Agencji Rozwoju Przemysłu.
W trakcie blisko czterogodzinnej konferencji samorządowcy otrzymali pełen pakiet informacji nt. oszczędzania energii elektrycznej w swoich jednostkach, ze wskazaniem na konkretne metody i źródła ich finansowania. Organizatorzy konferencji zadbali również o to, aby po tak sporej dawce informacji, uczestnicy uzupełnili również… swoje żywieniowe zapotrzebowanie energetyczne. Tu także czekała na nich niemała niespodzianka, ponieważ specjalnie dla nich lunch przygotowali kucharze z Hiszpanii, przebywający obecnie na praktykach w Powiatowym Zespole Szkole nr 1 w Krzyżowicach.