Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Wielkanoc w wersji light?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Babki, mazurki, jajka, szynka i biała kiełbasa to główni bohaterowie wielkanocnej uczty. Niewątpliwie są to pokusy, które zagrażają zgrabnej sylwetce. Jednak czas spędzony przy suto zastawionym stole nie musi przełożyć się na dodatkowe kilogramy. Podpowiadamy co i jak jeść, aby Wielkanoc kojarzyła nam się nie tylko ze smacznym, lecz i zdrowym jedzeniem.
Wielkanoc w wersji light?
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Święta to najtrudniejszy czas dla wszystkich tych, którzy starają się pozbyć zbędnych kilogramów lub utrzymać zgrabną sylwetkę. Wzmożonemu apetytowi sprzyjają rodzinne biesiady i świąteczna atmosfera. Wbrew pozorom, tłuste i niezdrowe jedzenie można "odchudzić", nie tracąc przy tym ich walorów smakowych. Wystarczy je nieco zmodyfikować, by móc się nimi delektować bez ryzyka przybrania na wadze. Oto kilka małych, dietetycznych tricków.

Pożegnanie z majonezem…

…ale tylko tym tłustym. Podczas przygotowywania świątecznego menu - majonez wykorzystuje się w wielu potrawach, zwłaszcza do przyrządzania sałatek i jajek, które królują na wielkanocnym stole. Jest smaczny i niestety bardzo kaloryczny. Jedna łyżka zawiera aż 130 kcal! Dlatego, jeśli nie potrafimy obejść się bez tego składnika, najlepiej zastąpić go wersją light. Zaoszczędzimy prawie połowę kalorii. Skutecznym sposobem na odchudzenie majonezu jest też połączenie go z jogurtem naturalnym. Taki dressing jest zdecydowanie „lżejszy” i zdrowszy dla wszystkich biesiadników.

Alternatywa dla chleba

Jeżeli podczas świąt chcemy, by nasze żołądki pomieściły więcej smakołyków, to przede wszystkim musimy się pozbyć głównego zapychacza, czyli chleba. Nie musi to być związane z rezygnacją z pieczywa. Rozwiązaniem mogą być cienkie wafle ryżowe o niskiej kaloryczności. – Jednym z najcenniejszych ich walorów jest błonnik, który dodatkowo pomoże nam w oczyszczeniu organizmu z tłuszczów i zapewni prawidłową pracę jelit – mówi Małgorzata Zdrojewska, specjalista dietetyk firmy Good Food, producenta Extra Cienkich Wafli ryżowych – Pełnoziarniste wafle ryżowe dostarczają organizmowi wiele witamin i minerałów niezbędnych w codziennej diecie - dodaje. Dodatkowym plusem wafli jest ich chrupkość i lekkość, dlatego w połączeniu z wielkanocną wędliną na pewno nam nie zaszkodzą. Warto wzbogacić swoje menu wprowadzając je nie tylko do świątecznego, lecz i codziennego menu.

Ograniczaj tłuszcz

Wielkanoc nazywana jest często świętem mięsa. Trudno ją sobie wyobrazić bez białej kiełbasy czy boczku – na szczęście to od nas zależy, w jaki sposób je przyrządzimy. Zdecydowanie powinniśmy zrezygnować z oleju – zdrowsza jest oliwa. Najkorzystniejszym rozwiązaniem będzie ugotowanie mięsa na parze. Wówczas zachowa ono wszystkie swoje cenne wartości odżywcze. Miłośnikom chrupiących skórek polecamy pieczenie w piekarniku – oczywiście bez dodatku tłuszczu. Pamiętajmy, że w drobiu i wołowinie jest go prawie trzykrotnie mniej niż w wieprzowinie, dlatego lepiej podać kaczkę lub indyka, niż smażone na głębokim oleju kotlety.

Czas na deser

Święta bez pysznych serników, babek i mazurków z pewnością straciłyby na swojej wartości. Słodkości chyba wszystkim kojarzą się z bombą kaloryczną, ale i tutaj możemy temu zaradzić. Jak? Zacznijmy od mąki – pszenną możemy zastąpić pełnoziarnistą. Sernik będzie równie smaczny, gdy zrobimy go z chudego sera, a hitem może okazać się mazurek z nadzieniem owocowym (zamiast czekoladowego). Można również nieco zmodyfikować ilość dodawanych składników. Pamiętajmy, że ciasto nie odczuje ubytku jednej trzeciej porcji cukru czy mniejszej porcji kremu. Warto pomyśleć o deserach – galaretce, budyniu lub serniku na zimno. Przy drobnych "korektach" przepisów wyjdzie nam to tylko na zdrowie.

A do picia…

…postawmy na picie wody. Wypicie szklanki tego płynu przed każdym posiłkiem zapewni nam uczucie sytości, dzięki czemu zjemy mniej. Największym wrogiem smukłej sylwetki są słodkie soki, gazowane napoje, nalewki i likiery. Są one sztucznie słodzone i mogą dostarczyć nawet 700 dodatkowych kalorii. Zdrowszym rozwiązaniem będzie czerwone wino, które dodatkowo wpływa korzystnie na krążenie. Do herbaty (najlepiej zielonej) i kawy warto dodać przyprawy korzenne, które przyspieszają przemianę materii.

W obawie przed przybraniem na wadze, nie musimy rezygnować ze świątecznej uczty. Najważniejsze jest to, by się nie przejadać i czasem wstać od stołu. Po każdym posiłku można np. wybrać się na rodzinny, świąteczny spacer albo pograć z dziećmi w piłkę.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie powiatu wrocławskiego
Express Wrocławski


inPlus PR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 18 kwietnia 2024
Imieniny
Apoloniusza, Bogusławy, Go?cisławy

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl