Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

„Polska… schmeckt!”, czyli nasze produkty w Berlinie

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Ogórki kiszone i kapusta, patisony konserwowe, chleb orkiszowy, miód wrzosowy, naturalny sok jabłkowy oraz wędliny i pasztety. Tym wszystkim dolnośląscy producenci będą się chwalić na najważniejszych w Europie targach branży rolno-spożywczej „Grüne Woche” 2011, które w czwartek rozpoczęły się w Berlinie. Wśród nich nie zabraknie przedsiębiorców z powiatu wrocławskiego i średzkiego.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że Polska należy do największych eksporterów jabłek na świecie. Dlatego, to właśnie jabłko z polskich sadów stało się nie tylko elementem przewodnim naszego stoiska narodowego, lecz także symbolem wszystkich działań promocyjnych związanych z udziałem Polski w targach. Zdrowym, tłoczonym na zimno sokiem jabłkowym pochwaliła się rodzina Karczewskich prowadząca Maciejowy Sad w Lutyni pod Wrocławiem. Jego proces produkcji polega na wyciskaniu soku ze świeżych owoców, co umożliwia zachowanie naturalnych witamin i składników.

Oprócz soku na dolnośląskim stoisku podczas targów prezentowane są m.in.: wyroby mięsne z „Galicji” z Niemczy oraz Jacka Chmielowskiego z Sobótki, przetwory owocowo-warzywne (głównie ogórki i patisony konserwowe) z Zakładu Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego ze Ścinawy, słodycze z Manufaktury Draży Czekoladowych DOTI ze Smolca, ogórki i kapusta kwaszona firmy Gór-Pak, ekologiczny chleb z Jordanowa oraz chleb orkiszowy z powiatu lubańskiego i miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich.

Polska obecność na targach odbywa się pod hasłem „Polska… schmeckt!” (Polska smakuje). Obok tradycyjnych polskich piw i win goście mogą rozkoszować się daniami regionalnymi takimi jak golonka marynowana w piwie, kluski śląskie czy czerwona kapusta oraz tradycyjnych dodatków jak chleb staropolski, sos tatarski, chrzan, a także szeregu marynowanych warzyw, z których słynie polska kuchnia. Podczas kilkudniowej imprezy zostanie pokazane polskie dziedzictwo kulinarne, kulturowe oraz liczne atrakcje turystyczne naszego kraju i bogata oferta agroturystyczna.

Tegoroczne targi są szczególnym wydarzeniem, gdyż Polska przyjęła tytuł Kraju Partnerskiego Internationale Grüne Woche (IGW), a tym samym nasza żywność, będzie obecna we wszystkich działaniach promocyjnych tej prestiżowej imprezy. Powierzenie roli Kraju Partnerskiego nie tylko zwróci, na Polskę i polską żywność wysokiej jakości, uwagę publiczności i mediów, lecz także zyska szeroki, międzynarodowy wydźwięk.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie powiatu wrocławskiego
Express Wrocławski


opr. as



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 25 kwietnia 2024
Imieniny
Jarosława, Marka, Wiki

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl