Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że Polska należy do największych eksporterów jabłek na świecie. Dlatego, to właśnie jabłko z polskich sadów stało się nie tylko elementem przewodnim naszego stoiska narodowego, lecz także symbolem wszystkich działań promocyjnych związanych z udziałem Polski w targach. Zdrowym, tłoczonym na zimno sokiem jabłkowym pochwaliła się rodzina Karczewskich prowadząca Maciejowy Sad w Lutyni pod Wrocławiem. Jego proces produkcji polega na wyciskaniu soku ze świeżych owoców, co umożliwia zachowanie naturalnych witamin i składników.
Oprócz soku na dolnośląskim stoisku podczas targów prezentowane są m.in.: wyroby mięsne z „Galicji” z Niemczy oraz Jacka Chmielowskiego z Sobótki, przetwory owocowo-warzywne (głównie ogórki i patisony konserwowe) z Zakładu Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego ze Ścinawy, słodycze z Manufaktury Draży Czekoladowych DOTI ze Smolca, ogórki i kapusta kwaszona firmy Gór-Pak, ekologiczny chleb z Jordanowa oraz chleb orkiszowy z powiatu lubańskiego i miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich.
Polska obecność na targach odbywa się pod hasłem „Polska… schmeckt!” (Polska smakuje). Obok tradycyjnych polskich piw i win goście mogą rozkoszować się daniami regionalnymi takimi jak golonka marynowana w piwie, kluski śląskie czy czerwona kapusta oraz tradycyjnych dodatków jak chleb staropolski, sos tatarski, chrzan, a także szeregu marynowanych warzyw, z których słynie polska kuchnia. Podczas kilkudniowej imprezy zostanie pokazane polskie dziedzictwo kulinarne, kulturowe oraz liczne atrakcje turystyczne naszego kraju i bogata oferta agroturystyczna.
Tegoroczne targi są szczególnym wydarzeniem, gdyż Polska przyjęła tytuł Kraju Partnerskiego Internationale Grüne Woche (IGW), a tym samym nasza żywność, będzie obecna we wszystkich działaniach promocyjnych tej prestiżowej imprezy. Powierzenie roli Kraju Partnerskiego nie tylko zwróci, na Polskę i polską żywność wysokiej jakości, uwagę publiczności i mediów, lecz także zyska szeroki, międzynarodowy wydźwięk.