31 stołów, każdy zapełniony smakołykami z innej części Dolnego Śląska stanęło 18 grudnia w Arkadach Wrocławskich. Jednym z najbardziej popularnych był stół Koła Gospodyń Wiejskich ze Smolca.
Karp w galarecie z sosem tatarskim, rolmopsy, barszcze z uszkami, kapusta z grzybami i fasolą, kutia, ciasta.... stół był niewielki, ale uginał się pod ciężarem smakołyków. - Dwa dni przez siedem osób pracowało nad tymi potrawami – przyznaje zajęło nam przygotowanie potraw – mówi Henryka Rybak z koła. - Potrawy powstawały w domu, przepisy pochodzą całej Polski, tak jak i mieszkańcy naszej miejscowości – dodaje kobieta.
Gospodynie nie mogły narzekać na brak zainteresowania. Przez cały czas do stołu podchodzili zafascynowani potrawami klienci okolicznych sklepów. Każdy chciał spróbować, a niektórzy podpytać o przepisy.