Wrocławski zespół pod kierownictwem dr Joanny Harasym z Katedry Biotechnologii Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu opracował metodę biorafinacji owsa na poszczególne składniki, które pozytywnie oddziaływają na organizm ludzki.
- Otrzymano preparaty, których głównym składnikami są polisacharydy owsa. Mogą być stosowane jako bezpieczne suplementy diety. Dodatkowo białka z owsa mogą wchodzić w skład mieszanek proteinowych dla sportowców – informuje dr Joanna Harasym.
Preparaty odchudzające mogą być produkowane w formie tabletek, kisieli, jogurtów i innych produktów. Ich działanie polega na tworzeniu się w jelitach żelu utrudniającego wchłanianie cukru i tłuszczu z pożywienia.
Preparaty, które mają być produkowane we Wrocławskim Parku Technologicznym będzie można stosować w profilaktyce chorób związanych ze spadkiem odporności lub chorobami cywilizacyjnymi: cukrzycą, otyłością, chorobami nowotworowymi.
Zdaniem Joanny Harasym owies jest rośliną niedocenianą i niesłusznie kojarzącą się z ubóstwem. Tymczasem jego składniki są potrzebne w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu, serca i układu krążenia.