- Firmy starające się o znak muszą być krystalicznie czyste. Na przykład nie mogą zatrudniać ludzi na czarno lub działać nieekologicznie. Posiadanie certyfikatu ułatwia promocje. Wydawane są kartki i foldery z produktami posiadającymi znak – wylicza Elżbieta Pasławska, prezes stowarzyszenia „ Ślężanie – Lokalna Grupa Działania”.
Znak reklamuje np. wyrób kulinarny, dając pewność, że jest on dobry i sprawdzony. Firma lub twórca starający się o certyfikat musi wykazać, że dany produkt jest silnie związany z regionem ślężańskim (gminy Sobótka, Jordanów Śląski, Łagiewniki, Marcinowice, Mietków, Niemcza i Dzierżoniów). Jego kulturą, przyrodą czy gospodarką. Prawo posługiwania się certyfikatem „Ślężański Produkt Lokalny” przysługuje na rok. Przyznawany jest w kategoriach: produkt spożywczy i gastronomia, agroturystyka i noclegi, rękodzieło, tradycja i kultura. Można też zgłaszać produkty okazjonalne sprzedawane na festynach, różnych uroczystościach i na specjalne zamówienie.
Nagrodzone wyroby zostaną wpisane na „szlak dobrych smaków i tradycji ślężańskich”, dla których przygotowano odrębną kampanię reklamową.
Wypełnione wnioski należy składać do 5 grudnia w siedzibie stowarzyszenia „Ślężanie – Lokalna Grupa Działania” Sobótka ul. Kościuszki 2/4 lub mailem: info@sleza.pl, sobotka_sleza@sobotka.pl.
Informacje pod numerem tel. 71 31 62 171.
Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie certyfikatów odbędzie się 11 grudnia w gimnazjum podczas Festiwalu Rzemiosł, Rękodzieła i Produktu Lokalnego w Sobótce.