W Wielką Sobotę wierni od rana przynosili do parafii pokarmy, które księża święcili, by parafianie mogli je spożyć dzień później podczas niedzielnego śniadania. Co najczęściej trafia do naszych koszyczków? Jajka, chleb, kiełbaska, sól, chrzan, babeczka i wielkanocny baranek, który stanowi najbardziej znamienny symbol Wielkanocny i uosabia zwycięstwo Chrystusa, który oddał swoje życie za ludzi.
Chleb święcimy na pamiątkę cudownego nakarmienia przez Jezusa słuchających go ludzi. Chleb powszedni jest też symbolem codziennych potrzeb człowieka. Jajko ma nam przypominać o odradzającym się życiu, wędlina zapewnia zdrowie, płodność, i dostatek, chrzan uosabia zdrowie, siłę i krzepę, a sól to życiodajny minerał.
W Wielką Sobotę oprócz potraw kapłani święcą wodę i ogień. Kiedyś ksiądz święcił rano wodę, w południe pokarmy, a wieczorem ogień. Dzisiaj święci się ogień i wodę podczas uroczystego obchodu Wigilii Paschalnej.