Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Sobótka
Ślężanie na Grüne Woche

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Przedstawiciele gminy Sobótka już po raz kolejny aktywnie uczestniczyli w promocji smakołyków ziemi ślężańskiej. Oczywiście wśród prezentujących nasze wyroby nie zabrakło „Misia Ślężysława”.

Działające na terenie gminy Sobótka i gmin ościennych Stowarzyszenie „Ślężanie – Lokalna Grupa Działania” po raz trzeci prezentowało ślężański produkt lokalny na targach Grüne Woche w Berlinie. Na tegorocznej, 75. edycji targów zaprezentowano bardzo szeroki wachlarz asortymentu. Były więc lokalne przysmaki, świeże artykuły spożywcze, mięso i wędliny, owoce morza, przyprawy, herbata, kawa czy alkohole. Nie zabrakło maszyn, wyposażenia i urządzeń produkcyjnych dla rolnictwa i ogrodnictwa, nasion i artykułów ogrodniczych, a także bydła hodowlanego, zwierząt domowych oraz sprzętu dla myśliwych i wędkarzy. W ofercie targów coraz większego znaczenia nabierają nowoczesne usługi świadczone przez rolników (np. wypoczynek i zakupy w gospodarstwach agroturystycznych) oraz informacje na temat energii odnawialnych. Wszystko to znalazło się w 26 halach o łącznej powierzchni 115 tys. mkw.

LGD Ślężanie prezentowało się na stoisku Dolnego Śląska. W ofercie przygotowanej na te targi znalazły się chleb i ciastka z piekarni w Rogowie Sobóckim, wędzonki kanoników z karczmy Tawerna w Sobótce Górce, Smalczyk Czarownic Ślężańskich, a także chleb żytni z Młyna w Jordanowie Śląskim, produkty pochodzące z hodowli strusi w Glinicy, woda Bonart oraz ogórki i kapusta kwaszona z Maniowa. Oferta ta spotkała się z dużym zainteresowaniem zarówno indywidualnych zwiedzających jak i handlowców, głównie właścicieli sieci sklepów polskich.

Łasuchom przypominamy, że wiele smakowitych dań, opartych na tradycjach kulinarnych rejonu Ślęży można samemu przygotować. Wystarczy zajrzeć do dwóch wydań książki „Smaki i smaczki kuchni ślężańskiej”.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie powiatu wrocławskiego
Express Wrocławski


sobotka.pl



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 26 kwietnia 2024
Imieniny
Marii, Marzeny, Ryszarda

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl