Działające na terenie gminy Sobótka i gmin ościennych Stowarzyszenie „Ślężanie – Lokalna Grupa Działania” po raz trzeci prezentowało ślężański produkt lokalny na targach Grüne Woche w Berlinie. Na tegorocznej, 75. edycji targów zaprezentowano bardzo szeroki wachlarz asortymentu. Były więc lokalne przysmaki, świeże artykuły spożywcze, mięso i wędliny, owoce morza, przyprawy, herbata, kawa czy alkohole. Nie zabrakło maszyn, wyposażenia i urządzeń produkcyjnych dla rolnictwa i ogrodnictwa, nasion i artykułów ogrodniczych, a także bydła hodowlanego, zwierząt domowych oraz sprzętu dla myśliwych i wędkarzy. W ofercie targów coraz większego znaczenia nabierają nowoczesne usługi świadczone przez rolników (np. wypoczynek i zakupy w gospodarstwach agroturystycznych) oraz informacje na temat energii odnawialnych. Wszystko to znalazło się w 26 halach o łącznej powierzchni 115 tys. mkw.
LGD Ślężanie prezentowało się na stoisku Dolnego Śląska. W ofercie przygotowanej na te targi znalazły się chleb i ciastka z piekarni w Rogowie Sobóckim, wędzonki kanoników z karczmy Tawerna w Sobótce Górce, Smalczyk Czarownic Ślężańskich, a także chleb żytni z Młyna w Jordanowie Śląskim, produkty pochodzące z hodowli strusi w Glinicy, woda Bonart oraz ogórki i kapusta kwaszona z Maniowa. Oferta ta spotkała się z dużym zainteresowaniem zarówno indywidualnych zwiedzających jak i handlowców, głównie właścicieli sieci sklepów polskich.
Łasuchom przypominamy, że wiele smakowitych dań, opartych na tradycjach kulinarnych rejonu Ślęży można samemu przygotować. Wystarczy zajrzeć do dwóch wydań książki „Smaki i smaczki kuchni ślężańskiej”.