Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Kąty Wrocławskie
Raj dla podniebienia

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Golonka pani Ali, kapuśniak i prażochy, tort orzechowy prababci Stankiewiczowej – gospodynie ze Smolca dały prawdziwy popis sztuki kulinarnej.

Wielkie święto tradycyjnej kuchni zaczęło się od warsztatów dla dzieci. 11 małych mieszkańców Smolca, chłopców i dziewcząt, pod bacznym okiem Barbary Pyzio, przygotowywało pyszne desery. – Zrobiliśmy kawę mrożoną z lodami, deser jabłkowy i sałatkę owocową – opowiada 11-letnia Maja Parczewska. – Świetnie się przy tym bawiliśmy, więc na pewno przyjdę na kolejne takie warsztaty.

Pomysł wspólnego gotowania podobał się także rodzicom. – To bardzo dobry sposób na spędzenie wakacyjnego dnia – mówi Agata Wójcik, mama 8-letniej Dominiki. – Dzieci mogą się spotkać, wspólnie spędzić czas, a przy okazji czegoś nauczyć.

20 pokus

Kiedy mali kucharze próbowali przyrządzonych przez siebie specjałów, na dużej sali świetlicy w Smolcu trwały przygotowania do konkursu kulinarnego. Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich ustawiały na stołach przygotowane przez siebie smakołyki. Salę wypełnił zapach szynki, golonki, pierogów i zup, a od deserów trudno było oderwać wzrok. Był tort orzechowy, pączki, sernik i karpatka. W sumie 20 tradycyjnie przyrządzonych, wyjątkowych potraw. Przepisy, do tej pory przekazywane z pokolenia na pokolenie i znane tylko gospodyniom, już niedługo trafią do książki kulinarnej „Smaki Smolca”.

Konkurs przyciągnął wielu mieszkańców i gości. Na sali pojawili się m.in. Bogusław Wijatyk, dyrektor Departamentu Europejskiego Funduszu Społecznego i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego, Janusz Misiewicz, dyrektor Wydziału Organizacyjno Prawnego UMWD i Ryszard Czerwiński, kierownik Działu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWD.

Potrawy podzielono na trzy kategorie: tradycyjne, współczesne i desery. Każde z dań oceniano pod względem wyglądu, walorów smakowych, oryginalności i zgodności z tradycją obszaru, z którego pochodziło. Sześcioosobowe jury przez ponad godzinę próbowało wszystkich specjałów, aby wybrać najsmaczniejsze i najbardziej oryginalne.

Prażochy górą

Potraw próbowali także wszyscy zgromadzeni na sali goście. - Wszystko smakuje znakomicie, ale mi szczególnie przypadły do gustu śledzie po smolecku, szynka z orzechami i karpatka - zdradził nam sołtys Smolca, Hieronim Kuryś. – Jestem pod wrażeniem pracy, jaką panie z Koła Gospodyń Wiejskich włożyły w przygotowanie specjałów i całej dzisiejszej imprezy.

Po degustacji wszystkich dań, członkowie komisji uzgodnili wyniki konkursu. Wszyscy zgodnie przyznali, że wybór nie należał do najłatwiejszych. Pierwsze miejsce w kategorii potraw tradycyjnych zajęła Maria Uramowska i jej kapuśniak z prażochami. Druga była Halina Podraza, która przygotowała chłodnik smolecki, a trzecia - Anna Katarzyna Jankowska i jej szynka z dzika z borówkami.

Wśród potraw współczesnych wyróżniono golonkę, przygotowaną przez Alicję Nagodę, a najlepszym deserem okazał się tort orzechowy, autorstwa Anny Stankiewicz. Wszystkie wyróżnione gospodynie otrzymały nagrody, a zwycięskie potrawy będą reprezentować Smolec na konkursie regionalnym „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.

Przez żołądek do… integracji

Warsztaty, konkurs i prace nad książką kucharską to część projektu „Smaki Smolca”, realizowanego przez Grupę Odnowy Wsi. Projekt uzyskał niedawno dofinansowanie w wysokości 4,5 tys. zł, w ramach pierwszej edycji konkursu „Razem Możemy Więcej” organizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

– Takie działania mają wielkie znaczenie dla rozwoju naszej miejscowości – mówi sołtys Hieronim Kuryś. – Dzięki wspólnym inicjatywom, mieszkańcy „starego” i „nowego” Smolca lepiej się poznają i integrują.

Podobnego zdania jest Sebastian Kowalski – Paszko, lider Grupy Odnowy Wsi. - Wydanie książki kucharskiej „Smaki Smolca” będzie wizytówką naszej miejscowości – mówi. - Będzie świadczyło o tym, iż nasi mieszkańcy są aktywni i zintegrowani. Będzie to nasz wspólny sukces. Dlatego raz jeszcze zapraszamy wszystkich mieszkańców „starego” i „nowego” Smolca, seniorów, dorosłych, młodzież oraz dzieci do czynnego udziału w projekcie.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie powiatu wrocławskiego
Express Wrocławski


Kornelia Trytko



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 25 kwietnia 2024
Imieniny
Jarosława, Marka, Wiki

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl