Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Siechnice
Siechniczanie preferują pączki z marmoladą. Nie tylko od święta

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Jadwiga Tusk, właścicielka cukierni „Szarlotka” w Siechnicach przygotowała na tłusty czwartek kilka tysięcy pączków, których większość została wykupiona przed południem.

- Wypiek rozpoczynamy poprzedniego dnia wieczorem - zdradza tajniki pracy Jadwiga Tusk. – Potrzeba zwykle około trzech godzin, żeby ciasto wyrosło. Pozornie wydaje się to trudnym zadaniem, ale przygotowanie drożdżowego ciasta jest jedną z podstawowych umiejętności cukiernika.

Klienci kupują zwykle rano po kilkanaście pączków, czasem trafiają się większe zamówienia do różnych instytucji. Najczęściej popularne są tradycyjne wypieki z marmoladą, choć w „Szarlotce” od dawna dostępne są pączki z adwokatem, różą i bitą śmietaną.

- W pozostałe dni także nie brakuje amatorów tych słodkości – mówi pani Jadwiga. – Widać siechniczanie lubią je przez cały rok.

W południe w cukierni pozostało już tylko kilkadziesiąt pączków

Więcej informacji znajdziesz w gazecie powiatu wrocławskiego
Express Wrocławski


E.M.



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Niedziela 28 kwietnia 2024
Imieniny
Bogny, Walerii, Witalisa

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl