
Naukowcy ze School of Public Health należ±cej do University of California, Los Angeles opublikowali niedawno raport na temat wpływu domowych urz±dzeń spalaj±cych gaz ziemny na jako¶ć powietrza i zdrowie.
Raport powstał z my¶l± o mieszkańcach Kalifornii, ale można przyj±ć, że niesie informacje cenne dla wszystkich.
- Celem tego raportu jest dostarczenie informacji mieszkańcom Kalifornii o tym, jak zanieczyszczenia pochodz±ce z zasilanych gazem urz±dzeń wpływaj± na powietrze i jakie nios± skutki zdrowotne. Agencje działaj±ce w Kalifornii zwykle koncentruj± się na emisji gazów cieplarnianych i ich wpływie na zmiany klimatu, ale dużo mniej uwagi po¶więcaj± temu, jak paliwa kopalne używane w domach mog± pogorszyć jako¶ć powietrza i wpłyn±ć na zdrowie publiczne - powiedziała główna autorka raport prof. Yifang Zhu.
Jego autorzy odkryli, że podczas gotowania stężenie tlenku węgla i dwutlenku azotu mog± przekroczyć normy stanowe i krajowe. Problem szczególnie dotyczył dwutlenku azotu.
Na przykład w sytuacji, kiedy płyta kuchenna i piekarnik działały razem przez godzinę, stężenie dwutlenku azotu przekraczało normy w 90 proc. uwzględnionych w modelu scenariuszy.
Z kuchenek mog± też uwalniać się cz±stki stałe i formaldehyd.
Naukowcy pisz± o takich możliwych zagrożeniach długotrwałej ekspozycji na szkodliwe zwi±zki, jak większe ryzyko chorób układu oddechowego, układu kr±żenia, a nawet nowotworów i przedwczesnej ¶mierci.
Stężenie szkodliwych gazów jest największe w mieszkaniach, ze względu na stosunkowo mał± powierzchnię.
Jak podkre¶laj± badacze, duże znaczenie odgrywa także wentylacja. Je¶li więc kto¶ gotuje na kuchence gazowej, powinien zadbać o dobre wietrzenie.