Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Było pysznie, było radośnie! Czyli jak „Kulinarny Powiat Wrocławski” podbija serca i podniebienia mieszkańców

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
W minioną sobotę na siechnickim rynku podczas plenerowej imprezy „Zakończenie lata w powiecie” odbył się - już po raz trzeci konkurs „Kulinarny Powiat Wrocławski”.
Było pysznie, było radośnie! Czyli jak „Kulinarny Powiat Wrocławski” podbija serca i podniebienia mieszkańców

Było pysznie, było radośnie! Czyli jak „Kulinarny Powiat Wrocławski” podbija serca i podniebienia mieszkańców
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Było pysznie, było radośnie! Czyli jak „Kulinarny Powiat Wrocławski” podbija serca i podniebienia mieszkańców
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Było pysznie, było radośnie! Czyli jak „Kulinarny Powiat Wrocławski” podbija serca i podniebienia mieszkańców
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Tym razem w zmaganiach uczestnicy zaprezentowali 61 potraw, wśród których znalazły się faszerowane mięsa, gołąbki, kluseczki, zupy, śledziki oraz mnóstwo słodkości; szarlotki, makowce, serniki i wiele innych. Do konkursu przystąpiło 62 uczestników, którzy w sumie zaprezentowali 19 dań głównych, 16 przystawek lub zup i 26 deserów. Wszystkie potrawy zaskakiwały smakiem i wyglądem, jednak kluczowym kryterium oceny było nawiązanie do tradycji regionalnych kuchni Dolnego Śląska.

Celem konkursu jest bowiem propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kulinarnych gospodarstw domowych na terenie powiatu wrocławskiego, promocja tradycji kulinarnych pielęgnowanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie oraz promowanie społecznej aktywności mieszkańców powiatu wrocławskiego.

W konkursie wystartowały Rady Sołeckie, Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia oraz osoby indywidualne. Poziom jaki zaprezentowali uczestnicy był naprawdę imponujący.

Jury w osobach: Andrzeja Szawana - wicestarosty, Milana Ušáka - burmistrza Siechnic, Barbary Kosterskiej - członka Zarządu PW, sekretarza Siechnic oraz Sławomira Hryniewicza - radnego PW przy wsparciu Paulinki Foremny - zwyciężczyni MasterChef Junior miało niesamowicie trudny wybór.

Nagrody wszystkim uczestnikom wręczał Roman Potocki – starosta powiatu wrocławskiego oraz Wiesław Zając – członek Zarządu Powiatu Wrocławskiego i równocześnie przewodniczący Komisji.

Każdy kto wziął udział w konkursie otrzymał upominek oraz nagrodę pocieszenia. Zwycięzcy otrzymali nagrody finansowe. Ponadto podczas imprezy odbyło się także wręczenie statuetek i dyplomów w rozstrzygniętym niedawno konkursie na „Najpiękniejszy, Tradycyjny Wieniec Dożynkowy Powiatu Wrocławskiego”, a przybyli goście mogli podziwiać piękne wieńce dożynkowe, będące elementem naszych tradycji ludowych i promujące walory naszych wsi.

Było też coś dla ducha – mieszkańcy powiatu i okolicznych miejscowości, którzy 14 września udali się na Rynek w Siechnicach mieli przyjemność posłuchania zespołów folklorystycznych – zespołu „Jarzębina” z Kobierzyc i zespołu „Sami Swoi” z Siechnic oraz zobaczenia występu Orkiestry Reprezentacyjnej Policji z Wrocławia. Odbył się także pokaz kulinarny kiszenia owoców i warzyw, który poprowadziły znane lokalne blogerki kulinarne: Laura Chołodecka i Joanna Komorowska.

Z zaprezentowanych wspaniałych kulinarnych dzieł sztuki przygotowany zostanie po raz kolejny kalendarz Powiatu Wrocławskiego, a ponadto na podstawie wszystkich prezentowanych przepisów zostanie opracowana kolejna edycja książki kucharskiej „Kulinarny Powiat Wrocławski”.

A oto wyniki konkursu:

Koła Gospodyń Wiejskich, Rady Sołeckie, stowarzyszenia i inne podmioty działające na rzecz obszarów wiejskich

Kategoria PRZYSTAWKA lub ZUPA: I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Siedlec, II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Śleszowie i III miejsce Rada Sołecka Polakowice.

Kategoria DESER: I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Jeszkowicach, II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Smardzowie i III miejsce Stowarzyszenie Krzyś – Byś Kolorowo Żył.

Kategoria DANIE GŁÓWNE: I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Jeszkowicach, II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Kątna i III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Chrząstawa.

Osoby indywidualne

Kategoria PRZYSTAWKA lub ZUPA: I miejsce Marta Kucyper, II miejsce Małgorzata Stawicka i III miejsce Maria Mazur.

Kategoria DESER: I miejsce Paulina Szafirska, II miejsce Maria Mazur i III miejsce Barbara Jarząbek.

Kategoria DANIE GŁÓWNE: I miejsce Katarzyna Moroz, II miejsce Paulina Szafirska i III miejsce Liliana Chyrowska.

Z zaprezentowanych wspaniałych kulinarnych dzieł sztuki przygotowany zostanie po raz kolejny kalendarz Powiatu Wrocławskiego, a ponadto na podstawie wszystkich prezentowanych przepisów zostanie opracowana kolejna edycja książki kucharskiej „Kulinarny Powiat Wrocławski”.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie powiatu wrocławskiego
Express Wrocławski


SP



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 18 kwietnia 2024
Imieniny
Apoloniusza, Bogusławy, Go?cisławy

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl