Tym razem w zmaganiach uczestnicy zaprezentowali 61 potraw, wśród których znalazły się faszerowane mięsa, gołąbki, kluseczki, zupy, śledziki oraz mnóstwo słodkości; szarlotki, makowce, serniki i wiele innych. Do konkursu przystąpiło 62 uczestników, którzy w sumie zaprezentowali 19 dań głównych, 16 przystawek lub zup i 26 deserów. Wszystkie potrawy zaskakiwały smakiem i wyglądem, jednak kluczowym kryterium oceny było nawiązanie do tradycji regionalnych kuchni Dolnego Śląska.
Celem konkursu jest bowiem propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kulinarnych gospodarstw domowych na terenie powiatu wrocławskiego, promocja tradycji kulinarnych pielęgnowanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie oraz promowanie społecznej aktywności mieszkańców powiatu wrocławskiego.
W konkursie wystartowały Rady Sołeckie, Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia oraz osoby indywidualne. Poziom jaki zaprezentowali uczestnicy był naprawdę imponujący.
Jury w osobach: Andrzeja Szawana - wicestarosty, Milana Ušáka - burmistrza Siechnic, Barbary Kosterskiej - członka Zarządu PW, sekretarza Siechnic oraz Sławomira Hryniewicza - radnego PW przy wsparciu Paulinki Foremny - zwyciężczyni MasterChef Junior miało niesamowicie trudny wybór.
Nagrody wszystkim uczestnikom wręczał Roman Potocki – starosta powiatu wrocławskiego oraz Wiesław Zając – członek Zarządu Powiatu Wrocławskiego i równocześnie przewodniczący Komisji.
Każdy kto wziął udział w konkursie otrzymał upominek oraz nagrodę pocieszenia. Zwycięzcy otrzymali nagrody finansowe. Ponadto podczas imprezy odbyło się także wręczenie statuetek i dyplomów w rozstrzygniętym niedawno konkursie na „Najpiękniejszy, Tradycyjny Wieniec Dożynkowy Powiatu Wrocławskiego”, a przybyli goście mogli podziwiać piękne wieńce dożynkowe, będące elementem naszych tradycji ludowych i promujące walory naszych wsi.
Było też coś dla ducha – mieszkańcy powiatu i okolicznych miejscowości, którzy 14 września udali się na Rynek w Siechnicach mieli przyjemność posłuchania zespołów folklorystycznych – zespołu „Jarzębina” z Kobierzyc i zespołu „Sami Swoi” z Siechnic oraz zobaczenia występu Orkiestry Reprezentacyjnej Policji z Wrocławia. Odbył się także pokaz kulinarny kiszenia owoców i warzyw, który poprowadziły znane lokalne blogerki kulinarne: Laura Chołodecka i Joanna Komorowska.
Z zaprezentowanych wspaniałych kulinarnych dzieł sztuki przygotowany zostanie po raz kolejny kalendarz Powiatu Wrocławskiego, a ponadto na podstawie wszystkich prezentowanych przepisów zostanie opracowana kolejna edycja książki kucharskiej „Kulinarny Powiat Wrocławski”.
A oto wyniki konkursu:
Koła Gospodyń Wiejskich, Rady Sołeckie, stowarzyszenia i inne podmioty działające na rzecz obszarów wiejskich
Kategoria PRZYSTAWKA lub ZUPA: I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Siedlec, II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Śleszowie i III miejsce Rada Sołecka Polakowice.
Kategoria DESER: I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Jeszkowicach, II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Smardzowie i III miejsce Stowarzyszenie Krzyś – Byś Kolorowo Żył.
Kategoria DANIE GŁÓWNE: I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Jeszkowicach, II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Kątna i III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Chrząstawa.
Osoby indywidualne
Kategoria PRZYSTAWKA lub ZUPA: I miejsce Marta Kucyper, II miejsce Małgorzata Stawicka i III miejsce Maria Mazur.
Kategoria DESER: I miejsce Paulina Szafirska, II miejsce Maria Mazur i III miejsce Barbara Jarząbek.
Kategoria DANIE GŁÓWNE: I miejsce Katarzyna Moroz, II miejsce Paulina Szafirska i III miejsce Liliana Chyrowska.
Z zaprezentowanych wspaniałych kulinarnych dzieł sztuki przygotowany zostanie po raz kolejny kalendarz Powiatu Wrocławskiego, a ponadto na podstawie wszystkich prezentowanych przepisów zostanie opracowana kolejna edycja książki kucharskiej „Kulinarny Powiat Wrocławski”.