Zorganizowane zostały zajęcia podczas których dwadzieścia dwoje dzieci: ważyło, odmierzało, liczyło, wyrabiało ciasto oraz oddzielało produkty (oczywiście nie smażyli ani nie piekli, tym członkinie Koła zajęły się same ze względu na bezpieczeństwo). Po tak wyczerpującej pracy w oczekiwaniu na upieczenie wyrobów, dzieci bawiły się w specjalnie dla nich przygotowane zabawy.
Na koniec zajęć młodzi adepci sztuki kulinarnej otrzymali na pamiątkę (oraz do wykorzystania w przyszłości) zalaminowane przepisy, które wykonywały w trakcie kursu. Wartym podkreślenia jest fakt, że dzięki dofinansowaniu z ARiMR, zajęcia były bezpłatne i dodatkowo dzieci mogły zabrać swoje wyroby (faworki, rogaliki i oponki) do domu, aby poczęstować bliskich.
Koło Gospodyń Wiejskich w Maniowie Małym działa od niedawna, członkinie mają wiele pomysłów, które zamierzają wprowadzać w życie, a głównym priorytetem jest tu jak najlepsza integracja mieszkańców wioski.