Wśród nich znalazły się faszerowane mięsa, pierogi, bigos i grochówka oraz mnóstwo słodkości; bezy, torty, serniki, rurki z kremem i wiele innych.
Celem konkursu było propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kulinarnych gospodarstw domowych na terenie powiatu wrocławskiego, promocja tradycji kulinarnych pielęgnowanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie oraz promowanie społecznej aktywności mieszkańców powiatu wrocławskiego.
W konkursie wystartowały Rady Sołeckie, Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia oraz osoby indywidualne. Poziom jaki zaprezentowali uczestnicy był naprawdę imponujący. Jury miało niesamowicie trudny wybór, ponieważ poziom był bardzo wyrównany. Goście, którzy przyszli podziwiać dania konkursowe mieli możliwość degustacji wszystkich potraw.
Nagrody wszystkim uczestnikom konkursu „Kulinarny Powiat Wrocławski” wręczył Roman Potocki – starosta powiatu wrocławskiego. Każdy, kto wziął udział w konkursie, otrzymał upominek oraz zwrot kosztów poniesionych na przygotowanie potrawy. Zwycięzcy otrzymali nagrody finansowe.
- Kolejnym etapem będzie wydanie książki zawierającej wszystkie przepisy na smakołyki, jakich mogliśmy spróbować podczas konkursu. Nie możemy pozwolić, by tradycje naszego regionu odeszły w niepamięć. Dołożymy wszelkich starań, by zaprezentowane tu potrawy stanowiły inspiracje dla młodszych pokoleń naszym mieszkańców – podsumował starosta.
Podczas imprezy „Pożegnanie lata, od małego do dużego” było też coś dla ducha - uczestnicy festynu mieli przyjemność posłuchania młodzieżowego zespołu Marvikal oraz gwiazdy wieczoru – Red Carpet. Na zakończenie zabawę taneczną poprowadził DJ Piniu. Mimo niesprzyjającej pogody muzyka porwała do tańca małych i dużych.