Na pytanie zadane w tytule odpowiedzi jest wiele, ale dość rozległym tematem jest to, co na ciasto od pizzy kładzie się w różnych zakątkach świata.
Jej nazwa wzięła się od składników, które na niej występują. Połączenie szynki i sera z ananasem miał być podobno eksperymentem kucharza greckiego pochodzenia, który prowadził swoją pizzerię w Kanadzie. Dlatego hawajska nie jest tak hawajska jak mogłoby się nam wydawać. Dla włochów ananas na pizzy jest czymś nie do przyjęcia, ale w innych zakątkach świata taka wersja pizzy znalazła wielu fanów.
W Polsce ananas jest częstym dodatkiem, wybiera go 26 procent rodaków. Sam Ponopoulos, czyli człowiek, który wymyślił pizzę hawajską zrobił to w formie eksperymentu, który jak widać w menu wszystkich polskich pizzerii, przyjął się doskonale, ale nie jesteśmy jedyni! Wersję z ananasem dostaniemy wszędzie.
- Pizza neapolitańska
Jest to pizza, która może pochwalić się tym, że jej skład został zastrzeżony przez Komisję Europejską certyfikatem TSG i aby nazwać pizzę tak zaszczytnym mianem trzeba użyć składników godnych znalezienia się na niej. W skład tej odmiany pizzy wchodzą między innymi pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych znajdujących się na południe od Wezuwiusza, oraz ser mozzarella z bawolic, a dokładnie mozzarella di bufala campana.
- Pizza japońska
Wiele osób porównuje danie kuchni japońskiej - okonomiyaki do pizzy. Japońska wersja tego tego dania może przypomina wyglądem pizzę, lecz co do smaku można by się sprzeczać. Wykonana jest bowiem z takich składników jak: posiekana kapusta lub por na placku wykonanym z wody, jajka i mąki. Sama nazwa w tłumaczeniu brzmi “smaż co chcesz”, dlatego trudno jest doszukiwać się konkretnych składników tej pizzy. Występuje ona w wielu wariantach na przykład z owocami morza lub mięsem, lecz nieodłącznym składnikiem powinna być kapusta i por.
Pizza na początku jej powstania przeznaczona była dla uboższego społeczeństwa włoskiego, dlatego można myśleć, że pieczony placek z dodatkami nie jest czymś zaskakującym. Tak samo pizza jako okonomiyaki powstała w Japonii. Jest to danie, na które mógł pozwolić sobie niemal każdy. Jednak dziś pizza postrzegana jest inaczej. Nie jest to danie, które świadczy o naszym zasobie portfela, a smakuje pewnie podobnie jak na początku jej historii.