Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Powiat Wrocławski
Lanolina - jakie ma właściwości?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Już od wieków właściwości lanoliny są wykorzystywane w kosmetyce oraz w farmacji. Lanolina jest bardzo istotnym elementem maści, stosuje się ją do produkowania środków opatrunkowych, środków do prania, jak również błyszczyków, balsamów do ciała, pomadek oraz kremów nawilżających. Jest naturalnym woskiem, który pochodzi z owiec.
Lanolina - jakie ma właściwości?

Co to jest lanolina?

Po przeczytaniu tego artykułu będziesz wiedział, jakie ma właściwości lanolina oraz gdzie się ją stosuje. Omówimy również rodzaje lanoliny kosmetycznej i podpowiemy Ci, w jakich miejscach możesz ją kupić. Lanolina to wosk. Tak zwany tłuszczopot, produkowany przez owce i inne zwierzęta, które mają wełnę, ale najczęściej stosowana jest właśnie wełna owcza. Gruczoły tych ssaków, odkładają pewną ilość naturalnego tłuszczu, nazywanego lanoliną, którego zadaniem jest ochrona zwierząt przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Owca nie produkuje więc lanoliny przez cały rok, ale tylko wtedy, kiedy jest jej niezbędna, na przykład, gdy na zewnątrz jest bardzo ciepło albo zimno.

 

Jak wygląda lanolina?

Nazwa lanolina wzięła się od łacińskiego wyrazu ,,lana” oznaczającego wełnę. Czysta lanolina posiada kolor żółto-brązowy albo ciemnożółty oraz charakterystyczną woń, która jednak podczas dalszej obróbki wełny prawie całkowicie zanika. Ostrzyżenie owcy jest dopiero pierwszym etapem przygotowywania lanoliny do dalszego zastosowania.

 

W jaki sposób produkuje się lanolinę?

W kolejnym etapie wełnę się pierze, a tłuszczu jest oddzielany od wody przez odwirowanie. W końcowej fazie lanolina jest oczyszczana. Lanoina bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, lecz nie w wodzie. Wchłania około 50% wody. Roztapia się przy temperaturze 36-42°C. W składzie lanoliny występują sterole oraz ich pochodne, tak znaczy estry, jak również alkohole długołańcuchowe oraz takie kwasy jak: karnaubowy, stearynowy oraz cerotynowy.

 

Jakie właściwości ma lanolina?

Lanolina ma bardzo szerokie zastosowania, ponieważ posiada bardzo ważne w kosmetyce właściwości. Głównie nawilża skórę oraz tworzy na niej warstwę okluzyjną, która chroni przed zbytnią utratą wody. Warstwa ta wytwarza również na skórze niezwykle subtelny film, który sprawia, że skóra jest bardziej aksamitna.

 

Lanolina jako składnik maści

Do XIX wieku lanolina była składnikiem większości maści. Do dziś lanolina często jest w nich wykorzystywana. Ta substancja potrafi wiązać się z wieloma innymi, które rozpuszczają się w wodzie. Co więcej, lanolina ma właściwości wiążące wodę (http://oqema.pl/produkty/branza-kosmetyczna/surowce-dla-przemyslu-farmaceutycznego/). To znaczy, że jest emulgatorem. Gdy utrze się wodę z lanoliną, to powstaje W/O, to znaczy woda z olejem. Jest to stabilna emulsja, która jest często stosowana do produkowania różnych kosmetyków.

 

Koniec z rozwarstwianiem się kosmetyków

Lanolina ma właściwości przeciwdziałające rozwarstwianiu się kosmetyków. Jej skład jest podobny do warstwy lipidowej naskórka. To sprawia, że skóra jest bardzo mocno chroniona przed działaniem niekorzystnych dla niej czynników, na przykład niskiej temperatury lub wiatru.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie powiatu wrocławskiego
Express Wrocławski


MR



Dzisiaj
Środa 21 listopada 2018
Imieniny
Janusza, Marii, Reginy
Redakcja

tel. 512 745 851
redakcja@otomedia.pl
Partnerzy serwisu
Gmina Udanin
Starostwo Średzkie
BOK MCC
Śniadanie Mistrzów
Kino
FORUM
o © 2007 - 2018 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl

Twój afisz
na grupie Otomedia.pl
zadzwoń: 512 745 851
e-mail: reklama@otomedia.pl
Znajdź wydarzenie
na naszym afiszu
Znajdź wydarzenie
na naszym afiszu
Twój afisz
na grupie Otomedia.pl
zadzwoń: 512 745 851
e-mail: reklama@otomedia.pl