Najwyraźniej widać to w okresie świątecznym, kiedy przygotowuje się tradycyjne potrawy.
W Pasażu Grunwaldzkim 16 grudnia odbyło się wydarzenie pn. „Tradycyjne Stoły Wigilijne – Dolny Śląsk 2017” organizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląską Izbą Rolniczą oraz Wojewódzki Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych. Pięknie przystrojone stoły dosłownie uginały się od świątecznych specjałów, a atmosferę zbliżających się świąt tworzyły kolędujące zespoły folklorystyczne.
Impreza była doskonałą okazją do podziwiania i degustowania wspaniałych przysmaków bożonarodzeniowych przygotowanych przez dolnośląskie Koła Gospodyń Wiejskich. Obok kresowych kulebiaków, pierogów z nadzieniem z suszonych owoców (suszenice), kutii, gołąbków z rozmaitym farszem czy też pasztecików pyszniły się dania o genezie wielkopolskiej (zupa migdałowa i makiełki). Innym razem były to potrawy rodem z Małopolski (kluski z makiem) lub z Rzeszowszczyzny (biały barszcz z grzybami suszonymi).
Powiat Wrocławski podczas imprezy był godnie reprezentowany przez panie z KGW z Jeszkowic oraz Śliwic, które na pięknie przygotowanych stoiskach zaprezentowały nasze specjały wigilijne - nie zabrakło barszczu czerwonego z uszkami, zupy grzybowej, pierogów z kapustą i grzybami, krokietów, ryb – śledzi i karpi oraz kompotu z suszu, a także słodkich wypieków - tradycyjnego makowca, sernika, rozmaitych ciasteczek i pierniczków. Spotkanie przy Tradycyjnych Stołach Wigilijnych było świetną okazją do wymiany kulinarnych doświadczeń oraz do złożenia sobie życzeń i podzielenia się opłatkiem.
Nasze stoiska odwiedził Abp Józef Kupny, Metropolita Wrocławski oraz Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego Ewa Mańkowska, których osobiście powitał Starosta Powiatu Wrocławskiego Roman Potocki.