Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Powiat Wrocławski
Poznaj sekret panierki kurczaka z KFC! Zobacz przepis!

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Kurczak w panierce z KFC to danie absolutnie kultowe, nie tylko w USA, czyli kraju pochodzenia, ale także w Polsce. Sekretna receptura opracowana przez pułkownika Sandersa, założyciela marki sprawiła, że w złocistym i chrupiącym kurczaku zakochały się miliony smakoszy. A na czym polega jej tajemnica? Spróbujmy uchylić jej rąbka.
Poznaj sekret panierki kurczaka z KFC! Zobacz przepis!

Przepis na panierkę z KFC jest ponoć jedną z najlepiej strzeżonych, poza składem Coca-Coli, tajemnic handlowych w branży gastronomicznej. Oryginalne notatki razem z fiolkami z elementami panierki znajdują się w specjalnym, ściśle strzeżonym sejfie w głównej siedzibie firmy w Louisville w USA, a składniki do jej produkcji są przygotowywane przez dwie niezależne od siebie firmy gastronomiczne – każda z nich zna więc tylko połowę sekretu. I chociaż nie brakowało takich, którzy chcieli obnażyć tajemnicę KFC, menu lokalu nadal pozostaje unikatowe i nikomu do tej pory nie udało się podrobić tego niepowtarzalnego aromatu. Co zatem wiadomo o tej legendarnej panierce? Sprawdź.

11 ziół i przypraw

Podobno właśnie tyle składników zawiera oryginalna panierka, stworzona w 1930 roku przez pułkownika Sandersa. Czy rzeczywiście jest aż taka sekretna, a może to tylko chwyt marketingowy? Na przestrzeni lat podejmowano różne próby przeanalizowania jej składu. W 1983 roku William Poundstone przeprowadził badania laboratoryjne i twierdził potem, że wykrył w niej tylko cztery składniki: mąkę, sól, glutaminian sodu oraz czarny pieprz. Na rynku można znaleźć też panierkę o nazwie „99-X”, będącą próbą odtworzenia oryginału dokonaną przez firmę Marion-Key Spices, nota bene również opracowaną przez Sandersa i podobno będącą nie do odróżnienia od tej autentycznej.

Nadal jednak nie odpowiedzieliśmy na pytanie, jakie 11 składników znajduje się w słynnej panierce, przez którą dania z menu KFC są aż tak bardzo rozchwytywane. Cenne informacje w tym zakresie przekazał Joe Ledington z Kentucky – mąż siostrzenicy słynnego pułkownika Sandersa. Twierdził, że posiada kopię oryginalnych notatek z przepisem. Na ich podstawie, wspólnie z dziennikarzami „Tribune” podjął się odtworzenia receptury. Jego przepis wygląda następująco:

  • 2/3 łyżki soli
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 1/2 łyżki bazylii
  • 1/2 łyżki oregano
  • 1 łyżka soli aromatyzowanej selerem
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka suszonej musztardy
  • 4 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki soli czosnkowej
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 3 łyżki białego pieprzu.

Tak przygotowany zestaw przypraw należy zmieszać z dwiema filiżankami białej mąki. Pokrojony na kawałki kurczak powinien najpierw zostać zanurzony w maślance, a następnie jednokrotnie obtoczony w panierce. Należy go smażyć na złoto na głębokim oleju w temperaturze 180oC. W restauracjach KFC znajdują się specjalne urządzenia do smażenia pod ciśnieniem, co przyspiesza ten proces.

 

Jak widać, odtworzenie przepisu stworzonego przez pułkownika Sandersa nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Zamiast jednak spędzać godziny w kuchni, możesz po prostu zamówić swojego ulubionego kurczaka z menu KFC prosto do domu. Teraz lokale w Polsce zaczęły oferować również dowóz do domu. Smacznego!

 

Więcej informacji znajdziesz w gazecie powiatu wrocławskiego
Express Wrocławski


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 25 kwietnia 2024
Imieniny
Jarosława, Marka, Wiki

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl